AK Ravne

Zimski tabor Grohat 2010

Po parih prestavljenih terminih zaradi letošnjih čudnih zimskih razmer smo na njen zadnji dan le uspeli krenit na zimski tabor alpinistične šole. Dopoldan smo že prispeli do GRS koče, ki jo je Mali ogrel na prijetnih 40°C. Ker zunaj ni blo glih -20, do savnanja v koči nam pa tudi ni bilo smo skočili do balvanov in tam cel dan trenirali pod budnim očesom naših inštruktorjev.

[singlepic id=430 w=320 h=240 float=]

[singlepic id=485 w=320 h=240 float=]

Praktično smo ponovili naše znanje ukrepanja v primerih plazov, uporabo lavinskih žoln in sondiranje.

[singlepic id=493 w=320 h=240 float=]

S prerezom snega smo preverili kakšno je stanje podlage in ugotovili, da bo sneg zdržal turo naslednji dan. Zato smo še ponovili manevre plezanja naveze v zimskih razmerah. Naš zdaj že kar uradni demonstrator Jan s nam je s pomočjo kolegov prikazal abzaj iz štanta na dveh cepinih in reševanje  iz ledeniških razpok.

[singlepic id=410 w=320 h=240 float=]

Po kosilu/večerji smo v koči (zopet primerni za savnanje) postali prijetno utrujeni in zaspani. Vendar treninga še ni bilo konec. Inštruktorji, razočarani nad neorganiziranimi tečajniki, ki smo nahrbtnike namesto z rogači napolnili s pižamami, so nas zopet poslali na mraz, da smo si skopali prenočišča.

Skopali smo super bivake, vsak je imel svoj stil, eden celo s prehodom. Inštruktorji so bili z delom očitno zadovoljni, in so nas zaradi nevarnosti, da bi se čez noč zaradi visokih temperatur naša prenočišča stopila pustili spati v koči.

[singlepic id=500 w=320 h=240 float=]

Pred spanjem smo pogledali še ase iz starih spustov izpod Raduhe, ki so nas tako navdušili, da bomo letos šli navijat še za eno ali pa dve novi navezi!

Naslednji dan smo se zgodaj zjutraj odpravili do vznožja stene Laneža, do koder smo nekateri gazili do pasu tisti, ki pa so imeli turne smuči pa so seveda lahko uživali na površju. Razdelili smo se v naveze po dva z inštruktorji  in se zapodili po grapah.

[singlepic id=416 w=320 h=240 float=]

[singlepic id=422 w=320 h=240 float=]

Do poldneva, ko je sonce že prijetno ogrelo ozračje smo nekateri zopet prigazili, ostali pa posmučali nazaj do koče in nazaj v dolino. Tabor smo zaključili na čudovit prvi pomladni dan in bili na poti nazaj že z mislimi v plezališčih.

Več slik v galeriji.

      

O avtorju Prikaže vse zapise

primoz

Dodaj komentarOddaj komentar

 • Res smo dodobra izkoristili vikend, se naužili snega in sonca, se kej novega naučili, plezali, pa še fizično smo delali :) Družba je pa itak super bla.
  Hvala inštruktorjem in demonstratorju za potrpežljivost in novo znanje.

  Aja, drugič bi pa poleg savne še kak đakuzi paso ;)

 • Đakuzi… he he zadetek v polno Martina! Sam se bojim, da bo pole Mali začno kasirat..:D

 • Ja res je bvo lušno!

  Mogoče še ena uporabna stvar okoli plazov…verjetno se vsi spomnete izradno zanimivega filma ki smo ga gladali na koči!?…verjetno ga, poleg Janete, ni junaka ki je lahko sledil tisti črevi??

  No u glavnem…če koga stvar zanima nej si pogleda film The fine line. Izradno zanimiv film, ki na bol poljuden način obravnava osnovne pojme okoli plazov. Poleg tega pa postreže še z nenormalno lepimi posnetki narave, smčanja po cevcu, pa konc koncev tut ene par sekund lednega plezanja se najde nt…

  o tem kje se pa film dobi pa nebom zgublo besed…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *