AK Ravne

Končno sem jo dočakala…

Paklenico namreč. Zakladnico prvih športnoplezalnih smeri sem si želela obiskati  vse odkar sem zagrabila za svoj prvi oprimek, a se mi je vedno nekako »izmuznila«, saj so me kot športno plezalko vedno bolj privlačila tipična športnoplezalna plezališča v Španiji in Franciji.

Po uspešno zaključenem izpitu za inštruktorico športnega plezanja, ki nas ga je v prvem roku od 60 kandidatov opravila le peščica (med njimi kar dve predstavnici AK Ravne, jaz in Simona), me je zagrabila radovednost in s fantom sva se za velikonočne praznike odpravila v Paklenico. Prva dva dni smo plezali polraztežajne smeri do 7c, v ponedeljek pa sem se imela namen preizkusiti v kakšni večraztežajni smeri, a žal nas je že v nedeljo popoldne pregnal močan dež. Še bo priložnosti za daljše smeri, sem si rekla, sedaj pa že pakiram potovalke, saj se s fantom v družbi še dveh plezalskih kolegov v ponedeljek odpravljava skoraj za mesec dni v Španijo, v plezališča v okolici Margalefa in Siurane, domač teren svetovne zvezde Chrisa Sharme. Upam, da nama bosta vreme in forma dobro služila!

Lep plezalni pozdrav,

Katja

O avtorju Prikaže vse zapise

KatjaP

Dodaj komentarOddaj komentar

 • Čestitke! Me pa zanima, če ni skrivnost, kako cela zadeva zgleda. Je poleg teoretičnega dela na izpitu potrebno še kaj splezat?

 • Super. Čestitke obema. Pobi, a zdaj bomo meli pa same inštruktorce al ka. No, ni slabo.

 • Hvala vsem! :) Ammmm ja, v bistvu je praktični del najtežji, kjer že avtomatsko padeš, če npr. pri enem izmed manevrov pozabiš zategnit matico. Tako, da je kar stresno. Mislim, da smo naredili samo štirje v prvo. :( Poleg tega, da moraš vse stvari brezhibno in tekoče obvladat, jih moraš še znat razložit. Imaš pa pri praksi več različnih sklopov: prva pomoč, tehnika plezanja, oprema, vrvna tehnika (različni manevri, prevezovanja, samoreševanje, varovanje, plezanje, priprava na plezanje…). Praktični del traja 3 ure, pisni pa tudi, vendar je pri pisnem še nekoliko več tem. Imaš pa tudi testno smer v naravnem plezališču, ki jo moraš preplezati v 3 poskusih (če se ne motim). Za moške je 6b, ženske 6a. Več o izpitu pa si lahko pogledaš na: http://ksp.pzs.si/Struktura/Izobrazevanje/ISP1/ISP1_Potek%20izpita%20in%20literatura.htm

 • hvala Katja in še enkrat čestitke. s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in rezultati v športni plezariji boš zagotovo več kot odlična lastnica laskavega naziva inštruktor med tečajniki. ;)

  se pravi, da poleg teoretičnega znanja, ki ga od kandidatov zahtevajo tudi pri opravljanju izpita za pridobitev naziva športnega plezalca, je potrebno za naziv inštruktor splezati še en 6a oz. 6b v skali.

  hmmmmmmmm… to ni dobro!

  si ne predstavljam, da sem sam inštruktor športnega plezanja in dobim v skupino začetnikov kakega Goga-na al pa dva. fantje danes že po slabem letu lezejo ocene nad 7a in se sprašujem, kako je v danem primeru inštruktorju, ki mu je za pozitivno ocenjen izpit in naziv inštruktor smer 6a/6b scuzala zadnje atome moči… če pa gre pri inštruktorjih le za prenos osnovnega teoretičnega znanja in širjenje športno plezalne etike med novince v tem športu potem mi bo vse skupaj malo bolj jasno in sprejemljivo. do takrat pa…

 • Tudi jaz se zahvaljujem za čestitke. :) Glede poslanstva inštruktorja pa mogoče kar besede iz ene od skript: “Razlika med nekom, ki je zelo dober športni plezalec, a svojega znanja ne zna prenašati na druge ter tistim, ki zna s svojimi nasveti, pedagoškim pristopom in didaktičnimi prijemi poučevat plezanje na uspešen način in otroke pripraviti, da postanejo boljši, kot je on sam, je tako velika, da si je ne moremo predstavljati, dokler se v poučevanje ne spustimo sami.” (Lorin Moscha)

 • Mogoče še en nasvet tistim, ki se bodo v prihodnje odločili opraviti ta izpit. Veliko lažje je, če to delaš skupaj s kakim kolegom, ker je potrebno kar nekaj utrjevanja vrvne in plezalne tehnike. Meni je pri tem pomagala Katja Karničnik, ki je ta izpit opravila pred dvema letoma. Čeprav po preplezanih smereh ne šteje med vrhunske plezalce, pa po lastnih izkušnjah lahko trdim, da je dobra inštruktorica. Katja hvala.

 • sprejemljiv odgovor še za takega “radovedneža”, kot je Šiljo! ;)

  punce želim vam uspešno delo z prenašanjem znanja na pomladek kluba, čeprav sam zadnja leta najraje in največ plezam in se “učim” ravno od naših najmlajših. in ob tej priložnosti se mojim mladim inštruktorjem tudi zahvaljujem za potrpežljivost pri delu z enim starejšim visokomotiviranim rekreativcem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *